tarihinde yayınlandı Yorum yapın

ÇÖREKOTU YAĞI

Latince Bitki Adı :Nigella sativa L.
Türkçe Bitki Adı :Çörekotu
Drog Adı   :Nigellae sativae oleum (Çörekotu Yağı)

Çörekotu tohumlarının soğuk preslenmesi ile sabit yağı üretilir. Tohumları, hem uçucu yağ hem de sabit yağ taşımaktadır. 
Çörekotu yağı, esansiyel (elzem) yağ asitlerinden özellikle Linoleik asit (Omega-6) ve Oleik (Omega-9) asitce zengindir. 
Sabit yağ kompozisyonu tabloda detaylı verilmiştir.

Yağ Asitleri Yağ Oranları(% )

Miristik asit _ 0.5
Palmitik asit _13.7
Palmitoleik asit _ 0.1
Stearik asit _ 2.6
Oleik asit _23.7
Linoleik asit (Omega 6) _ 57.9
Linolenik asit (Omega 3) _ 0.2
Araşidonik asit _ 1.3

Çörekotu yağında, Timohidrokinon, Selenyum Çinko, Demir, Bakır ve Kalsiyum mineralleri içerir.

Çörek otu yağı gıda amaçlı olarak, özel aroması nedeniyle ekmek yapımında ve balzamik sirkelere karıştırmak suretiyle salatalara sos olarak  da  kullanılabilir. 
Aşırı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bu durumda kullanıma son verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir