Vitis viniferae seminae oleum
Latince Bitki Adı | : | Vitis vinifera |
Türkçe Bitki Adı | : | Üzüm |
Drog Adı | : | Vitis viniferae seminae oleum ( Üzüm Çekirdeği Yağı ) |
Üzüm çekirdeği, iklim koşullarına, üzüm çeşidine ve olgunluğuna bağlı olmak üzere yapısında, %5-20 oranları arasında sabit yağ taşımaktadır. Üzüm çekirdeği yağı, başta Linoleik ve Oleik asit gibi doymamış yağ asitlerince zengindir. Bileşimindeki doymuş yağ asitleri ender olarak % 15’i aşar. Yani yüksek oranda doymamışlık özelliğindedir. İçinde yüksek miktarda E Vitamini bulunur ve bu nedenle antioksidan özelliğe sahiptir.
Tablo, üzüm çekirdeği yağının içeriğindeki bileşenleri ve oranlarını özetlemektedir:
Yağ Asitleri Yağ Oranları (%)
Palmitik asit C16:0 7 – 10
Palmitoleik asit C16:1 En fazla 0,5
Stearik asit C18:0 3 – 6
Oleik asit C18:1 14 – 22
Linoleik asit C18:2 35 – 73
Linolenik asit C18:3 En fazla 0,5
Beslenme amaçlı direkt kullanılabileceği gibi salata ve soslara ilave edilerek de tüketilebilir.